Nowość w postępowaniu dietetycznym u pacjentów z chorobami jelit. Jedyny na rynku maślan sodu. Działa protekcyjnie, regenerująco i przeciwzapalnie.
Debutir to niezbędny element postępowania żywieniowego w:
•Nieswoistych chorobach zapalnych jelit: - wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego - chorobie Leśniowskiego-Crohna
•Zespole jelita nadwrażliwego
•Zaburzeniach składu mikroflory jelitowej: - po antybiotykoterapii - w przebiegu chorób infekcyjnych przewodu pokarmowego
•Chorobie uchyłkowej jelita grubego
•Uszkodzeniu jelit wywołanym napromienianiem i/lub cytostatykami
•Alergiach pokarmowych
•Niedoborach krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych
Maślan sodu posiada cenne właściwości biologiczne:
•odżywia błonę śluzową jelita
•ma zdolność regeneracji uszkodzonego nabłonka jelitowego•wykazuje działanie przeciwzapalne i cytoprotekcyjne na komórki nabłonka jelitowego
•chroni przed translokacją bakterii i toksyn ze światła jelita do krwioobiegu
•zwiększa przepływ krwi przez błonę śluzową jelit
•stymuluje motorykę przewodu pokarmowego
•wzmacnia barierę jelitową zapobiegając penetracji alergenów pokarmowych
•zwiększa wchłanianie sodu i wody w jelicie
•zwiększa biodostepność składników mineralnych
Skład: Substancja czynna: maślan sodu. Nośnik: uwodorniony trójgliceryd pochodzenia roślinnego.
Dawkowanie: Debutir stosuje się doustnie 1 kapsułkę 2 razy dziennie (rano i wieczorem) przez minimum 3 miesiące lub wg wskazań lekarza.
Środki ostrożności: przyjmowanie kapsułek DEBUTIR może prowadzić do przyrostu masy ciała, co wynika z lepszego odżywienia komórek nabłonka i pobudzenia błony śluzowej jelit do wzrostu.
Preparat nie może być stosowany jako zamiennik zróżnicowanej diety.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.